hongergevoel en afvallen
Lifestyle
Bryan Vos
Lifestyle
05/27/2024
3 min
0

Een hongergevoel bij het afvallen, wat doe je er tegen?

05/27/2024
3 min
0

Afvallen is heel simpel gezegd minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbrand. Maar als het zo simpel was had niemand meer overgewicht. Want bij dit simpele principe komen moeilijke uitdagingen kijken. En een daarvan is een hongergevoel, hoe je daar mee omgaat gaan we in dit artikel bespreken.

Wat is een hongergevoel?

Om te begrijpen hoe je ermee om moet gaan is het belangrijk om te weten wat het is. En natuurlijk weten we allemaal dat een hongergevoel een gevoel is dat je wilt eten. Maar is dat echt wel noodzakelijk dan? Of is het meer een gewoonte of een drang? Daar zit namelijk wel duidelijk verschil in. 

Honger is een gevoel dat je lichaam geeft als je maag leeg begint te raken. Ghreline (hongerhormoon) heeft hier een belangrijke betekenis in. Dit geeft namelijk een signaal aan de hersenen dat de maag leeg is, en dan krijg je een hongergevoel. Als je een grotere maag hebt, heb je meer Ghreline, en dus ook sneller een hongergevoel. Als de maag leeg is zou je dus wel mogen eten, maar dan wel gezonde en onbewerkte voeding, omdat daar je lichaam het meeste aan heeft. Volume van voeding speelt natuurlijk ook een grote rol, koekje bevatten veel minder volume en veel meer calorieën dan sla. Dus met koekjes vul je je maag een stuk minder. Dus krijg je ook weer sneller een hongergevoel.

Wat doe je tegen het hongergevoel?

Hoe om te gaan met de honger? Je zit namelijk in een tekort dus je maag gaat leeg zijn hier en daar. Daarom om het hongergevoel te verminderen is volume een belangrijk aspect. Probeer juist veel volume binnen te krijgen met minder calorieën, sla is hier een heel goed voorbeeld van. Maar ook andere groente kan veel volume en minder calorieën bevatten.

Zoals ik al zei, je ontkomt bijna niet aan een hongergevoel tijdens een periode van gewichtsverlies. Je kunt afleiding zoeken door een stuk te gaan wandelen, ook is het slim om te zorgen voor voldoende water inname, verdeeld over de dag dan natuurlijk. En als 2de optie is letterlijk niet handelen naar je gedachten en dwang. In het begin is dit het alle moeilijkste wat er is, omdat de drang dan juist alleen maar hoger wordt, maar daarna kun je er veel voordeel van ervaren doordat je lichaam gaat adopteren naar je leefstijl. En dit kun je dan makkelijker maken door de afleiding die ik een paar zinnen terug benoemde. 

Geef je hongergevoel een cijfer

Je wilt jezelf niet gaan uithongeren, aan het hongergevoel ontkom je niet, maar het moet wel gezond blijven. Wij werken dan met een schaal van 1 op 10. En dit principe kun je na je gewichtsverlies fase ook vast blijven houden. Tijdens deze fase zul je alleen voor een wat langere periode lager op de schaal zitten qua cijfer. Ik leg je uit hoe dit eruit ziet.

Stel je hebt een schaal van 1-10, als je bij 1 zit heb je superveel honger en als je op een 10 zit heb je zoveel gegeten dat je er misselijk van bent. Beide zijn handig om te voorkomen. Wij adviseren daarom altijd om niet lager dan een 3 te komen, maar niet hoger dan een 7. Tijdens je afvalfase zul je meer rond de 3 of 4 en misschien ooit wel eens op een 2 zitten en dit is niet meteen een ramp. Zoals al eerder benoemd is het hongergevoel ook hetgeen dat afvallen zo moeilijk maakt. Door met deze cijfers te werken word je bewust van hoeveel je eet en ga je ook niet snel overeten, omdat je weet wanneer je vol zit. Zowel tijdens een afvalfase, maar ook als je je droom resultaat behaald hebt. 

Conclusie

Je ontkomt niet aan het hongergevoel als je wilt afvallen. En dat maakt het ook zo moeilijk. Het is dus zaak dat je hier mee om leert gaan. Je kunt dit doen door te accepteren dat het verlangen naar eten meer aanwezig is of door afleiding te gaan zoeken door een stuk te gaan wandelen bijvoorbeeld. 

Door het hongergevoel kun je gaan overeten, zowel tijdens als na je afvalfase. Werk daarom met een schaal van 1-10. Je wil niet onder de 3 komen maar ook niet boven de 7. Dan blijft je verzadiging altijd op een prettig level. Tijdens het afvallen zul je natuurlijk wel vaker lager op de schaal zitten, maar zoals ik al zei, dat is onvermijdelijk. 

Wil je hier hulp bij hebben? Plan een gratis proefles.

Reacties
Categorieën